Skip to main content

Marató Ornitològica 2016. Emberiza & cia Team


Número d’espècies: 162           Observadors: 4

Un any més ens hem animat a participar a la marató ornitològica. Amb un itinerari bastant estudiat i un equip amb molt ambient vam intentar batre el nostre propi rècord de 175 espècies, establert l’any 2015.

Els participants d’aquest any vam ser en Víctor Sanz, en Mike O´Neill, en Ramiro Aibar i un servidor, Carles Oliver. Aquest post en un resum de l’esperiència viscuda al llarg d’aquella jornada.

 

Els integrants d’Emberiza & cia d’enguany. D’esquerra a dreta: Victor Sanz, Carles Oliver, Mike O´Neill i Ramiro Aibar.

tmp_P1070323-756529189

Vam escollir la data del dia 1 de Maig per a realitzar la marató, bàsicament perquè era la que més s’ajustava amb els nostres respectius calendaris laborals. Per segon any consecutiu visitaríem diferents localitzacions del Pirineu, Delta de l’Ebre i Franja de Ponent per tal d’aconseguir el major número d’espècies possibles.

Malauradament, la metereologia no va estar de part nostra. Al llarg de tota la jornada vam patir vent del Nord entre moderat i fort, que va fer molt incòmode l’observació d’ocells. A més a més, el fort vent va estar acompanyat, de matinada, per una intensa nevada al Pirineu, que va fer pràctimanent impossible assolir els objectius previstos a les localitzacions escollides. La neu també ens va acompanyar al Pirineu i, de fet, al llarg de tot el dia. Les temperatures van oscil·lar entre els -5ºC i els 12ºC, en un ambient més propi del mes de Febrer que no pas de començaments de Maig. 

 

Aquesta parella de cuabarrades ens va donar un bon espectacle i va merèixer una bona parada en el trajecte Delta de l’Ebre-Franja de Ponent. Imatge: Victor Sanz

tmp_P1070290-1546710323

La jornada la vam començar a la 13:44 a la Ronda de Dalt amb molta il·lusió i molt, molt orgullosos de les nostres samarretes (gràcies Víctor!). Un cop tots reunits i apilats els trastos en un dels vehicles vam fer una primera parada a peu de Ronda. Aquí ja vam poder comprovar les baixes temperatures (només 11ºC!!!) i la baixa activitat d’aus que seria la tònica general de jornada. 

Només vam poder sentir 3 Xots (Otus scops) i 1 Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos). Malgrat els nostres esforços per sentir alguna cosa més, enguany l’Enganyapastors (Caprimulgus europaeus) va fallar a la seva cita habitual, sent la primera baixa del dia…

Una mica després de les 4:00 arribem a la nostra segona parada, a l’alt Pirineu. Aquí, sota una important nevada, vam fer diferents parades per escoltar nocturnes, amb un resultat totalment negatiu. Després d’una hora de intents sota la neu i el fort vent vam fer una petita escapada a la vall per intentar el Gamarús (Strix aluco) que sí que vam sentir (tímidament) malgrat el vent. Aquí també va cantar una Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros).

De tornada a les alçades vam un últim intent per aquelles nocturnes més altimontanes, sense èxit. A l’albada ens van arribar els primers cants i reclams: Pit-roig (Erithacus rubecula), Griva (Turdus viscivorus), Pardal de bardissa (Prunella modularis), Pinsà comú (Fringilla coelebs), Mallarenga petita (Periparus ater), Tord comú (Turdus philomelos), Mallarenga emplollada (Lophophanes cristatus), Bruel (Regulus ignicapilla) i Raspinell comú (Certhia brachydactyla). 

Una miqueta més avançat el matí s’hi van sumar un segon grup, no tant matiner: Reietó (Regulus regulus), Picot verd (Picus sharpei), Picot garser gros (Dendrocopos major), Pica-soques blau (Sitta europea), Sit negre (Emberiza cia), Cucut (Cuculus canorus), Corb (Corvus corax), Merla (Turdus merula), Mosquiter comú (Phylloscopus collybita), Trencapinyes (Loxia curvirostra) i Llucareta (Carduelis citrinella). Van fallar algunes espècies però, tenint en compte les pèsimes condicions metereològiques, no ens podíem queixar!

De camí a la vall encara vam sumar alguna que altra espècie com la Cuereta blanca (Motacilla alba), el Tudó (Columba palumbus) o la Cornella negra (Corvus corone). Un cop arribats a la vall la nostra primera parada va ser en un petit estany que va ser molt, molt productiu. Aquí en Mike va veure una parella de Morell de plomall (Aythya fuligula) i, a prop seu, també hi havia Cigne mut (Cygnus olor), Ànec coll-verd (Anas platyrhynchos) i Ànec mandarí (Aix galericulata). Al voltant de l’estany hi havia Xivitona (Actitis hypoleucos) i Gamba verda (Tringa nebularia), una espècies gens habitual a la zona! A les arbredes del voltant hi vam afegir Gaig (Garrulus glandarius), Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), Verdum (Chloris chloris), Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) i Mallarengues blava (Cyanistes caeruleus), carbonera (Parus major) i cuallarga (Aegithalos caudatus). 

La següent parada va ser uns quilòmetres més avall de vall. Aquí vam afegir a la llista Verderola (Emberiza citrinella), Gratapalles (Emberiza cirlus), Tallarol de garriga (Sylvia cantillans), Cargolet (Troglodytes troglodytes), Passerell comú (Carduelis cannabina) i una molt tardana Titella (Anthus pratensis). Aquí també vam veure els primers rapinyaires del dia, en concret Xoriguer comú (Falco tinnunculus), Milà negre (Milvus migrans) i Aligot comú (Buteo buteo). 

La última parada a la vall ens va reportar molts Voltors comuns (Gyps fulvus), Milà reial (Milvus milvus) a més a més de Cuereta torrentera (Motacilla cinerea), Pardal roquer (Petronia petronia), Pardal xarrec (Passer montanus), Cadernera (Carduelis carduelis) i Roquerol (Ptynoprogne rupestris).

Martinet ros (Ardeola ralloides), un dels ardèids més comuns al Delta de l’Ebre

Squacco Heron

Abans d’enfilar fins a un coll de muntanya vam, però, decidir de fer una paradeta als afores d’un poble, en un lloc de petits camps de conreu que acostumen a ser molt productius. Va ser una de les decisions més encertades de la jornada, ja que amb prou feines bufava vent. 

Aquí vam poder afegir a llista Cotoliu (Lullula arborea), Bitxac comú (Saxicola rubicola), Bitxac rogenc (Saxicola rubetra), Garsa (Pica pica) i un molt aclamat Hortolà (Emberiza hortulana); el primer de l’any per a tots nosaltres! 

Un cop guanyada alçada vam comprovar les pèsimes condicions meterològiques, amb cops de vent molt fort que amb prou feines ens permetiren de sortir del cotxe. Malgrat això vam poder sumar alguns dels objectius principals, com Gralla de bec groc (Pyrrhocorax graculus), Gralla de bec vermell (Pyrrhocorax pyrrhocorax), Còlit gris (Oenanthe oenanthe) i Merla roquera (Monticola saxatilis) amb un parell d’exemplars volant increïblement alt malgrat el vent. 

Algunes de les espècies que no van aparèixer i amb les que hi comptaven són, entre d’altres, Merla de pit blanc (Turdus torquatus), Lluer (Spinus spinus), Picot negre (Dryocopus martius), Trencalòs (Gypaetos barbatus), Grasset de muntanya (Anthus spinolleta), Pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula), Alosa (Alauda arvensis) i Guatlla (Coturnix coturnix)…

Les últimes parades al Pirineu, abans de sortir «volant» cap al Delta, ens van reportar Tallarol gros (Sylvia borin), Esparver vulgar (Accipiter nisus) i Merla d’aigua (Cinclus cinclus), una espècie aquesta que només va poder gaudir en Víctor.

Cap al migdia vam arribar al Delta de l’Ebre. En sortir del Pirineu superàvem les 80 espècies, així que la cosa no anava tant malament… De camí cap al Delta vam sumar unes quantes espècies, pescades en vol com el Ballester (Apus melba) i la Cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus) a l’alçada de Sant Cugat o  les Orenetes vulgars (Hirundo rustica) i cuablanques (Delichon urbicum).

En arribar al Delta hi havia una munió de Falciots negres (Apus apus) i Orenetes de ribera (Riparia riparia) per tota la zona. En arribar allà i malgrat el vent, ràpidament vam sumar un bon grapat d’espècies com Martinet ros (Ardeola ralloides), Martinet blanc (Egretta garzetta), Esplugabous (Bubulcus ibis) i Agró roig (Ardea purpurea) així com Cames llargues (Himantopus himantopus), Fumarell carablanc (Chlidonias hybridus), Curroc (Gelochelidon nilotica), Gavià argentat (Larus michahellis), Gavina riallera (Chroicephalus ridibundus) i Gavina corsa (Larus audouinii). 

Un petit passeig al voltant d’un canyissar no va donar els fruits dessitjats però encara i així Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), Polla blava (Porphyrio porphyrio), Polla d’aigua (Gallinula chloropus), Fotja vulgar (Fulica atra), Arpella vulgar (Circus aeruginosus), Xibec (Netta rufina) i Cabusset (Tachybaptus ruficollis) no van fallar a la cita. 

En arribar a El Goleró vam veure un gran estol de +100 Xatrac comú (Sterna hirundo) acompanyats d’alguns Xatracs bec-llargs (Sterna sandvicensis). La zona, com és habitual, era ben plena de larolimícols. Aquí hi havien alguns exemplars de Gavina capblanca (Chroicocephalus genei) i +120 Territs becllargs (Calidris ferruginea) acompanyats de Territs variants (Calidris alpina) i Territs de tres dits (Calidris alba) junt amb alguns Territs menuts (Calidris minuta) i nombrosos Corriols grossos (Charadrius hiaticula). A la llunyania hi havien estols de Flamencs (Phoenicopterus roseus). Aquí també vam poder veure l’únic Trist (Cisticola juncidis) de la jornada a més del primer estol d’Abellerols (Merops apiaster) en migració.

Vam continuar ruta pel Delta apropant-nos a l’Aufacada per tal de mirar de sumar algunes espècies més, sobretot de limícols. Abans d’arribar vam poder veure nombrosos Capons reials (Plegadis falcinellus) i +30 Perdius de mar (Glareola pratincola) i Cueretes grogues (Motacilla flava) junt amb estols d’Estornells negres (Sturnus unicolor) i alguna Cogullada vulgar (Galerida cristata). En arribar a l’Aufacada vam poder sumar Bec d’alena (Recurvirostra avosetta), Ànec blanc (Tadorna tadorna), Papamosques gris (Muscicapa striata), Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), Ànec griset (Anas strepera) però res més…

Una mica decebuts per la baixa tònica general de la jornada vam fer una última visita al Delta, a les Salines de Sant Antoni. Aquí vam veure les primeres Gambes rojes vulgars (Tringa totanus) de la jornada junt amb Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i +15 Remena-rocs (Arenaria interpres). Aquí en Mike va localitzar el nostre únic tètol del dia, un cuabarrat (Limosa lapponica) i en Victor va localitzar al seu costat un Gamba roja pintada (Tringa erythropus) i un Xatrac gros (Sterna caspia) una mica més enllà.

Sense més temps per a dedicar-ne al Delta, vam marxar en direcció a Los Monegros. Anàvem una mica moixos ja que, també al Delta, havien fallat moltes, moltes espècies com el Martinet de nit (Nycticorax nycticorax) -tot i que ens vam aturar davant una colònia…-, Martinet menut (Ixobrychus minutus), Xatrac menut (Sternula albifrons) a més de nombroses espècies migratòries comunes com el Batallaire (Philomachus pugnax), la Valona (Tringa glareola) o el Pigre gris (Pluvialis squatarola)…

Així doncs vam enfilar carretera amunt. Durant el trajecte havíem de mirar de sumar dues espècies des del cotxe mateix, i ho vam aconseguir. Primer 1 Oreneta cua-rogenca (Cecropis daurica) ens va passar per sobre i, poc després, en Ramiro va localitzar 2 Àligues cuabarrades (Aquila fasciata) volant molt a prop de la carretera i barallant-se amb una marcena, en el que va ser un dels highlights de la jornada! Una mica més endavant de la carretera ens van passar fins a 3 Oriols (Oriolus oriolus), genial!

La moral va pujar ràpidament i encara ho va fer més quan, als voltants de Lleida, en Ramiro va fer parar el cotxe per un rapinyaire volant sobre els camps… era un Esparver d’espatlles negres (Elanus caeruleus). Fantàstic! Vam poder gaudir una miqueta del bitxo abans no marxés en direcció Sud. Ara la moral la teníem alta!

 

Esparver d’espatlles negres (Elanus caeruleus), un nidificant escàs a la Plana de Lleida. Imatge: Carles Oliver

Black-winged Kite

En arribar a la zona de Monegros a explorar la moral va tornar a baixar. Aquí també bufava el vent! Malgrat tot algunes espècies van començar a sortir: Cigonya blanca (Ciconia ciconia) i Rossinyol bord (Cettia cettia) van ser els primers a afegir-se a la llista a la zona. 

Una primera parada en uns tallats per cercar Merla blava (Monticola solitarius), Còlit negre (Oenanthe leucura), Tallareta cuallarga (Sylvia undata) i Xixella (Columba oenas) va ser totalment negatiu i només vam poder sumar Cogullada fosca (Galerida theklae) i Còlit ros (Oenanthe hispanica)…

Clarament desanimats vam començar a explorar l’estepa. Aquí la cosa no va estar gens facil però encara vam poder salvar Capsigrany (Lanius senator), Terrerola rogenca (Calandrella rufescens), Terrerola vulgar (Calandrella brachydactyla), Calàndria (Melanocorypha calandra), Guatlla (Coturnix coturnix), Botxí meridional (Lanius meridionalis) i Torlit (Burhinus oedicnemus). Els rapinyaires estaven desaparescuts… En Mike va localitzar un Mussol comú (Athene noctua) i va esclatar l’alegria, fins i tot patíem per aquesta espècie!!

Una mica més d’exploració va afegir Tallarol trencamates (Sylvia conspicillata), Xoriguer petit (Falco naumanii), Sisó (Tetrax tetrax) i Xixella a la nostra llista.

 

Estols de Capons reials (Plegadis falcinellus) són facilment observables al llarg de la carretera que mena a l’Aufacada. Imatge: Carles Oliver

Morito - Capó reial    

A última hora del vespre ens vam dirigir a un riu proper. Aquí, in extremis, vam afegir Falcó mostatxut (Falco subbuteo), Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta) i Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), del que només vam veure una femella en vol just en el moment de fer-nos la foto de grup!!!

Passat vespre ens vam apropar al mateix lloc que l’any 2015 havia produit Siboc (Caprimulgus ruficollis), Òliba (Tyto alba) i Mussol banyut (Asio otus) amb extrema facilitat però malgrat la nostra espera i esmerçar-hi molta atenció i energia, no vam aconseguir res…

El trajecte final cap a Barcelona va ser com una mena de miratge en el que quatre zombis compartien vehicle i monosíl·labs…

Així que la cursa va acabar amb 162 espècies. La conclusió final és que les dures, molt dures condicions meteorològiques (més pròpies del mes de Febrer que del Maig) van fer que no gaudissim a plaer de cap de les localitzacions i, tot i passar una bona estona, hem de tenir un pla d’emergència per a dies de vent!!

Com a highlights del dia ens queden l’Hortolà, l’Esparver d’espatlles negres i la parella de cuabarrades tenint més que paraules amb la marcenca. 

Esperem que l’any que ve la temperatura pugi fins als 20ºC en algun moment del dia 😉 Sense vent, esperem millorar, de llarg, els resultats d’enguany!!!

Escrito por Carles Oliver en .

Contacto

Carrer Pere Quart, 39 2n 1a
El Vendrell (Tarragona)

+34 697426603

Newsletter

Redes sociales

© 2020 Barcelonabirgingpoint. Todos los derechos reservados. Diseñado por IndianWebs.com.