Skip to main content

Colombia amazónica

La selva amazónica es el bosque más grande del mundo. Ocupa casi 500.000 quilómetros cuadrados entre Colombia, Ecuador, Perú, Bolivia, Brasil, Guyana, Surinam y Venezuela. Viven unas 30.000 especies de plantas de las más de 100.000 que se pueden encontrar en Sudamérica. La diversidad de aves también es enorme, a pesar de que a veces puede ser difícil encontrarlos. En el trópico, las estaciones de limitan a épocas de lluvias y épocas secas.

En el caso que nos ocupa la estación lluviosa va de Enero a Marzo y la seva de Julio a Agosto, que es cuando nosotros visitaremos la zona. Las diferencias son evidentes y en Agosto el Río Amazonas baja un mínimo de 9 metros respecto a la época de lluvias, lo que significa que las zonas de varzea (bosques inundados) que en otras épocas se han de visitar con canoa ahora se pueden visitar a pie. Por contra, como no hay carreteras y los desplazamientos se hacen en canoa, ríos que en la época lluviosa son transitables ahora no lo son y a veces el tiempo de desplazamiento se duplica.

A parte de visitar el bosque más grande del mundo, el Amazonas también es el río más caudaloso y también el más ancho, a menudo de varios kilómetros lo que hace del propio Amazonas una biofrontera más infranqueable que los Andes. La mayor parte del pajareo lo haremos en la parte colombiana, a pesar de que en algún momento haremos incursiones a la parte peruana.

La observación de aves en estos bosques altísimos y húmedos no siempre es fácil, pero en este viaje aprovecharemos las torres de observación y las canoas para facilitar el pajareo.

Pero las aves no serán los únicos animales del viaje, el listado de los cuales sería aquí interminable, pero entre los mamíferos tenemos que destacar el Delfín del Amazones o Delfín rosado (Inia geoffrensis).

 

Pre-extensión Bogotá. SUPLEMENTO DE 1300€

Para los que se apunten a la extensión previa al viaje, estaremos tres días en los alrededores de la capital de Colombia. Dormiremos a 2800 metros y suberimos a 3800 metros de desnivel, así que será necesario ir bien abrigados.

Invertiremos dos días en visitar la extensión más grande del mundo de páramo, así como los bosques que se encuentran por debajo de la línia de páramo. El paisaje es espectacular y de vez en cuando encontraremos alguna zona húmeda donde buscar diversos endemismos de estos ambientes. A pesar del frío, y por extraño que parezca, aquí hay colibrís endémicos como el Colibrí chivito de Bogotá (Oxypogon guerinii). El tercer día cruzaremos los Andes hacia el SE hasta los 2200 metros, para buscar especies de zonas más bajas como el Tororoi de Cundinamarca (Grallaria kaestneri), una especies descubierta en 1990, endémica de una pequeña franja de 40 quilómetros en los Andes orientales.

Pláning

Desplegar pláning

Dia 1. A 2/4 de 9 agafarem el vol des de Bogotà cap a Leticia on arribarem al cap de dues hores i on passarem dues nits. Dinarem i a la tarda passejarem entre Leticia i Tabinga a la part brasilera. Aquí trobarem l’oreneta meridional (Progne elegants) que «hiverna» des d’Argentina i bolivia. Però sens dubte, l’ocell més espectacular és la cotorreta versicolor (Brotogeris versicolurus), una cotorreta amazònica que s’ajunta per milers per anar a la joca.

Dia 2. Avui al matí anirem a Isla fantasía situada davant de Leticia. Les illes fluvials i els boscos de rivera de la part alta de l’Amazones allotja una àrea d’endemismes i depenent del nivell de riu anirem a un lloc a un altre per trobar les nostres especialitats com el maniquí de coroneta taronja (Heterocercus aurantiivertex), l’elènia bruna (Elaenia pelzelni) i moltes altres. El llistat d’espècies possibles és molt gran, però entre les més impressionants destaquem el xahà banyut (Anhima cornuta).

Dia 3. De bon matí embarcarem i remuntarem 60 quilòmetres Amazones amunt fins a la Comunidad Mocagua on ens allotjarem una nit. A la riba dreta tenim Colòmbia, a l’esquerra el Perú. Entre les moltes espècies que podem trobar tenim el bonic trogon maragda (Trogon rufus) o l’amazona festiva meridional (Amazona festiva).

Dia 4. Avui ens continuarem desplaçant amazones amunt fins a arribar a Puerto Nariño on ens allotjarem a tocar del bosc durant quatre dies. Entre les especialitats de la zona la tenim tàngara beccònica perlada (Conirostrum margaritae), el cabdill de João (Hemitriccus iohannis) o el  batarà capnegre (Sakesphorus canadensis). Als bans de sorra de les illes buscarem l’enganyapastors pàl·lid (Chordeiles rupestres).

Dies 5 a 7. L’Amazones fa de frontera natural entre Colòmbia i el Perú. A l’extrem sud hi ha Letícia, on haurem aterrat i a l’extrem nord Puerto Nariño que serà la nostra base per explorar la zona. Aquí no hi ha carreteres, i els desplaçaments seran amb barca. Des de Puerto Nariño visitarem diferents llocs com les llacunes de Tarapoto i Correo, dos braços antics de l’Amazones avui abandonats per la gran anaconda. Aquí és dels pocs llocs de l’Amazones on el tirà cabut cuafosc (Ramphotrigon fuscicauda) ha aconseguit viure a l’altre costat del riu. Un dels grups d’ocells més vistosos i sorollosos són els lloros, durant el viatge podrem veure una quinzena d’espècies. Algunes espècies són més petites que un pardal com Riparian Parrotlet (Forpus crassirostris), espècie separada de la cotorreta alablava (Forpus xanthopterygius), a la seva mida petita hi hem d’afegir el seu vol ràpid i colors críptics que poden fer difícil una bona visió. A l’altre extrem tenim el majestuós i espectacular guacamai roig alagroc (Ara macao) de quasi un metre de llargada, veure el seu vol pausat i multicolor sobrevolant el bosc no deixa a ningú indiferent. Un altre grup d’ocells espectaculars com els lloros, però menys sorollosos són els jacamars, ocells que ens poden recordar un abellerol, en podem veure set espècies tot i que cinc són les més probables: jacamar carablaujacamar becgrocjacamar de barbeta blancajacamar d’orelles blanquesjacamar becgrocjacamar cuallarg. És difícil valorar quin és el més bonic, així que els hem ordenat en funció de la seva raresa en l’àmbit mundial.

Visitarem el petit afluent de Loretoyacu on entre altres espècies buscarem els blauets, aquí podem trobar cinc espècies, des del gegantí alció gegant neotropical (Megaceryle torquata), el més comú de tots i que més que duplica el nostre blauet, fins l’alció verd menut (Chloroceryle aenea) de la mida d’una cadernera.

També visitarem una mica de «terra firme», allà on no arriba el riu a l’època humida. Aquí el pardaleig és més dur, però necessari per trobar espècies d’altres ambients. En total esperem veure una quinzena de formiguers, espècies que no mengen formigues, sinó els animalons que surten espaordits quan passa una columna de milers de formigues. Un altre grup on intensificarem la recerca aquí serà la dels grimpa-soques dels quals en podem veure una desena d’espècies. A primera vista ens poden recordar un raspinell, tot i que no estan emparentats. De totes les espècies potser el  grimpa-soques becllarg (Nasica longirostris) és la més espectacular, pràcticament triplica en mida el nostre raspinell, i comparat amb el nostre sembla un dinosaure.

També visitarem l’illa de Cacao, de més de 20 km de llargada situada a la banda peruana. Aquí o en alguna altra illa esperem trobar l’espectacular bec de tisora americà (Rynchops niger), que pot semblar un xatrac, de les quals esperem veure les dues espècies possibles: el xatrac menut amazònic (Sternula superciliaris) i el xatrac becgròs (Phaetusa simplex).

Dia 8. De bon matí embarcarem per tornar cap a Leticia amb barca des d’on agafarem un vol cap a Bogotà per connectar cap a Barcelona.

Els que vulguin endinsar-se a l’Amazònia brasilera agafarem una embarcació per desplaçar-nos fins a Palmari on passarem les següents quatre nits. Les espècies que podrem al voltant de Palmari són similars a les que podem trobar a la part colombiana, però a la part brasilera, a l’estar lluny de qualsevol nucli de població, el bosc és més pristi, la cacera és menys intensa, i algunes espècies són més fàcils de veure. Entre elles podem destacar tinamú gorjablanc (Tinamus guttatus), el quetzal paó (Pharomachrus pavoninus), el lloro cap-rós (Pionites leucogaster) o el benedictí pit-roig (Conopophaga aurita) .

Pretour Bogotà – Suplement de 1300€

La seqüència de llocs i ordre es poden modificar per optimitzar les observacions d’ocells.
Dia 1. Arribada a Bogotà on ens allotjarem.

Dia 2. El primer dia sortirem de bon matí per pardalejar per alguna zona humida en cerca dels endemismes locals abans de pujar cap al parc nacional de Chingaza: Polinar’s Wren, Bogota Rail, Yellow-hooded Blackbird, Coppery-bellied Puffleg, Carib Grackle, Subtropical Doradito, Noble Snipe, Rufous-browed Conebill, Silvery-throated Spinetail. Abans de dinar pararem en una finca on diverses espècies de colibrís estan acostumats a visitar els abeuradors: Greenish Puffleg, Hooded Mountain Tanager, Yellow-throated Spadebill. Long-tailed Sylph, Purple-backed Thornbill, Mountain Cacique.
Després pujarem fins a més de 3000 metres i ens allotjarem a Finca Suasie fora del parc però amb una avifauna similar.

Dia 3. Durant el matí visitarem el parc nacional de Chingaza, si tenim un dia assolellat serem afortunats, però hem d’anar previstos pel fred i el plugim. Entre les espècies que buscarem el matí tenim Muisca Antpitta, Pale-bellied Tapaculo, Green-tailed Trainbearer, Bronze-tailed Thornbill, Green-bearded Helmetcrest, Blue-throated Starfrontlet, Golden-fronted Redstart, White-chinned Thistletail, Andean Condor, Boyaca Antpitta, Coppery-bellied Puffleg, Scarlet-bellied Mountain Tanager, Buff-breasted Mountain Tanager, Andean Pygmy-Owl.
Després de passar el matí aquí baixarem fins a Monterredondo on ens allotjarem a 1300 metres amb un clima molt més calorós.

Dia 4. Avui ens aixecarem de bon matí per visitar el Refugio del Tororoi. El principal objectiu és la xanca de Cundinamarca, però tindrem molts altres ocells per buscar, alguns dels quals no els trobarem a l’oest dels andes. Entre els objectius principals tenim Dusky Antbird, Pale-breasted Spinetail, Barred Fruiteater, Greater Scythebill, Lyre-tailed Nightjar, Chestnut Wood-Quail, White-crowned Tapaculo, Plushcap, Black-streaked Puffbird, Longuemare’s Sunangel, Schwartz’s Antthrush, Scaled Piculet, White-browed Antbird, Spotted Barbtail, Slate-crowned Antpitta, , Southern Emerald-Toucanet.

Información adicional

Desplegar información adicional

INCLUIDO

7 noches de alojamiento en régimen de habitación doble; todas las comidas a lo largo del tour; 2 guías ornitológicos (guía local + tour líder de Barcelona Birding Point); entradas a la zonas naturales y reservas a lo largo del recorrido; transporte a lo largo del recorrido en vehículo con aire acondicionado; vuelos internacionales (opcional); seguro de viajes. 

IVA incluido en todos los precios.

NO INCLUIDO

Traslado a desde el Aeropuerto de Barcelona; bebidas a lo largo del viaje (a parte de agua); Visados en caso de ser necesarios; servicios de lavandería así como cualquier otro servicio no listado en el apartado «INCLUIDO». La pre-extensión Bogotá tiene un coste de 1300€ por persona. 

TROBADA DEL GRUP

Per aquells participants arribant a Colòmbia per ells mateixos, la trobada i benvinguda es realitzarà a l’Aeroport de Bogotà (o a l’allotjament de referència depenent de si es contracta el pre tour o no). Proveïrem de les dades exactes de trobada al llarg del procés de reserva. Per aquells volant des de Barcelona la trobada es realitzarà en sortida coordinada des de l’Aeroport de Barcelona-El Prat.

ALLOTJAMENT

Al llarg del tour emprarem un seguit de Lodges. Quan sigui possible, emprarem Eco Lodges o allotjaments que ajuden de forma activa en la conservació d’hàbitats primaris i fauna salvatge. Alguns allotjaments al llarg de l’itinerari tenen habitacions compartides de 4 llits. Tots els sopars són als allotjaments.

PASSAPORT, VISAT I SALUT

Tots els Passaports han de tenir una data de caducitat de 6 mesos més enllà de la data de retorn de Colòmbia. Els ciutadans amb Passaports europeus, britànics, canadencs i americans no necessiten tramitar cap Visat per entrat a Colòmbia (fins a un període de 90 dies). Un visat de turista és necessari per algunes nacionalitats. No hi ha vacunes obligatòries per entrar a Colòmbia. Si us plau, comprovi els suggeriments i advertiments en matèria de salut i vaccinacions de les autoritats sanitàries competents. Recordi que alguns medicaments i tractaments estan prohibits a Colòmbia, si us plau contacti amb l’Ambaixada de Colòmbia abans de viatjar en cas d’estar sota tractament. 

Reportes de viaje:

Precio

3560€

Por persona

2490€

Por persona

Suplemento habitación individual:

300€

Depósito:

600€

Próximas Ediciones:

Del 12 al 20 de Agosto (pre-tour Bogotà del 9 al 12 de Agosto)

Data inici:

Data fi:

12 / 20 de Agosto,
2025

Duración:

9 días, 8 noches

Tamaño de grupo:

8 clientes + 2 tour líders

Inicio/Final:

Bogotà

Tour Leader:

Eugeni Capella

Tarifas de grupo:

10% de descuento con un mínimo de 3 reservas

Precio en habitación doble. IVA incluido

    Contacto y Reserva

      He leído y acepto el Aviso Legal y la Política de Privacidad


      Contacte i Reserva

        He llegit i accepto l'Avís Legal i la Política de Privacitat


        Contact & Booking

          I have read and accept the Legal Advice and the Privacy Policy

          Contacto

          Carrer Pere Quart, 39 2n 1a
          El Vendrell (Tarragona)

          +34 697426603

          Newsletter

          Redes sociales

          © 2020 Barcelonabirgingpoint. Todos los derechos reservados. Diseñado por IndianWebs.com.